Javorový sirup

13. dubna 2013 v 13:30 |  Vegetariánské recepty
Javorový sirup je získáván z mízy kanadských javorů (Acer saccharum), které rostou především v kanadské provincii Quebec. Tyto "cukernaté" javory, z jejichž mízy pochází javorový sirup během 250-ti let svého života dosrůstají výšky 30m a mohou se pochlubit kmenem o průměru až 90cm.

Hlavními složkami, kterými je tvořen javorovýo sirup, jsou voda a sacharóza. V menších množstvích jsou přítomny i další cukry, například fruktóza a glukóza (ta pouze ke konci sklizně). Dále obsahuje některé organické kyseliny, zejména kyselinu jablečnou, díky kterým je sirup mírně kyselý. Z minerálů je nejvýznamnější podíl draslíku a vápníku, z hlediska výživy jsou významné také obsahy zinku a manganu. Dále obsahuje javorový sirup i mnohé další látky (například vanilin, propionaldehyd, aminokyseliny, ...)
V současnosti je největším výrobcem, který dodává javorový sirup na trh Kanada.
Javorový sirup je jedním z tradičních severoamerických výrobků, místní indiánské kmeny zpracovávaly mízu javorů získanou jejich nařezáváním už po dlouhá období před objevením Ameriky.
Jdná se o čistě přírodní sladidlo, které se pravidla zahušťuje, i když pravý javorový sirup nesmí být příliš hustý. Velká hustota sirupu poukazuje na jeho nepravost. Nejvíce si pochutnáte na světlém javorovém sirupu. Poznáte ho již podle nezaměnitelné vůně.
Javorový sirup je spolu s medem a melasou vynikajícím pomocníkem při nahrazování rafinovaného bílého cukru.
Jaké jsou tradiční postupy, pomocí kterých se vyrábí javorový sirup. Postup výroby je na pohled velmi jednoduchý.
Další články:
Káva a sport se nevylučují, naopak.
Severokorejky hladoví. Chtějí být prodány čínskému farmáři nebo volí útěk přes hranice na vlastní pěst.
Copak je tak těžké je mít rád. Žádné zvíře v přírodě se nerodí proto, aby zahynulo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Aktuální články

Reklama